“Szükséges nektek újfent születnetek”

“Szükséges nektek újfent születnetek”
Δεῖ ὑμᾶς γεννηθῆναι ἄνωθεν.
 
Újjá kell (!) születnetek. Szükséges, nem választható. Újjá kell születnünk, ha el akarunk szakadni a sötétség világától. Újjá kell születnünk “vízből és szélből”. Mit jelen ez? A víz a lélek, az érzelmeink, vágyaink világa, tere. A szél, a szellő pedig a szellemi világunk, gondolkodásunk, értelmünk, elménk tere. “ha csak valaki nem születik vízből és Szellemből, nem képes bemenni az Isten Országába.” Értjük? Nem képes, nem tud bemenni az Isten Országába. Mert:
 
“Ami húsból született, az hús, és ami Szellemből született, az Szellem. “
 
A hús, hogyan is szülhetne gondolatokat? A lélek, hogyan is adhatna szilárdságot? Hiszen víz. A lélegzetnek erős korlátai vannak. Az ember szüli, a mi személyes világunk. Hatóköre, a személyes hatókör. A szél viszont mindenütt jelen van. Életünk teljes terében. Hatóköre a teljes lakható és élhető Világ. Ennek a térnek a részese és alakítója a szellemi ember. A lelki viszont csak a saját személyes világára tud hatni. És “az Isten Szellemének dolgait nem fogja fel a lelki ember, mert az oktalanság neki”, hiszen nem látja, nem érzékeli. Kívül esik látókörén.
És mi magyarok, immár öt évszázada lelki emberek akarunk lenni! Ezt mondták nekünk és mi megvalósítottuk, mert hittünk a deákoknak. Mert hittünk a “tudósoknak”. Mert külhonban okosodtak meg oly nagyon. Tényleg?
Öt évszázad távolából látszik, hogy méreg volt ez a gondolat. Mára csaknem belehalt a nemzet. A méreg öt évszázada pontosan ugyan azokat a hibákat idézi elő tetteinkben és döntéseinkben. S kudarcot követ kudarc. Azóta minden nemzedék kevesebbet hagyott az örökségből az utódokra, mint amit a megelőző nemzedéktől ő kapott. Itt az idő a gondolkodásra, végre.
S miként lehet felállni innen? Követni kell a Felkent tanítását. Ő pedig ezt mondja: Szükséges (!) nektek újjászületnetek lélekben és szellemben, hogy ismét az Ország részesei legyetek. De ha csak lélekben születtek újjá, az mulandó lelkesedés. Feltámad ugyan, de idővel elenyészik. Szellemetekben is újjá kell születnetek, ami a teljes átértelmezést jelenti. Ez a Metanoeó. Amit Jézus kért. Metanoeite! Értelmezzetek át mindent! Gondolkodásotokat ki kell emelni a lélek hatóköréből. Hiszen az elme a fejben székel, s a fej a fő.
 
S nem csak az egyes embereknek kell újjászületni, hanem az egész nemzetünknek. Szükséges!
 
Ez az Isten igéje.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük