Imádkozzatok!

 
 
Imádkozzatok mindig, mert az imádságban teremtitek meg az Atya szeretetének terét magatokban. Az ima nem puszta szöveg. Nem üres beszéd, amit szétterítünk a körülöttünk levőkön.
 
νηστεύοντας και προσευχόμενος!
 
Böjtöljetek és imádkozzatok, mert ez a tisztaság útja. A tisztaság pedig a szentség. Az ima megtisztítja a szellemet és a lelket, kitakarítja a gonoszt mindenhonnan. Ezért van, hogy minden erővel azon vannak ennek a világnak az urai, hogy szégyelljétek az imát. Ezért terjesztik a piszkos beszédet, mint divatot a fiatalok és minden ember között. Már nincs olyan film vagy írás, amiben ne lenne káromkodás. S nincsen szinte már az emberek között sem olyan beszéd, amibe ne keveredne valami káromlás. De mi is az a káromlás, káromkodás? Kár kívánása a másik embernek. Kár elszenvedését kívánják az emberek egymásnak, az Istennek.
Gondoljatok bele, testvéreim, mennyi gonoszság hangzik csak a Kárpát-medencében nap, mint nap? Úgy telik meg a medence, minden időben, mint ha csak sűrű, sötét köd lepné be. Mit várunk így az életünktől, a jövőnktől? Azt kapjuk, amit kívánunk.
Ezért mondom én is megannyi egykor volt tanítók, szentek, vértanúk seregével együtt, hogy imádkozzatok! Mert az imádságban egyesülünk mindannyian, egy szellemben, amiben fogantunk az új életre. Ugyanakkor azt is jó, ha tudjuk, hogy már kevés ember őszinte és átszellemült imádsága is le tud győzni számtalan emberi rosszindulatot és gonoszságot. Ha ezt kiegészítjük a böjt nagyszerű gyakorlatával, mi is mondhatjuk joggal:
 
“Ha az Úr velünk, ki ellenünk?”