Új szellemben az eredeti forrásból
Magyar Teológia
Biblikus kéziratok lelőhelyei

Biblikus kéziratok lelőhelyei

 

Az oldal neve Címe Rövid leírás
CSNTM www.csntm.org Ez az egyik legjobb hely, ahol igen sok Újszövetséggel kapcsolatos kézirat megtalálható. A rövid papirusz-töredékektől a kódexekig sok minden.
AP Manuscript’s https://www.apmanuscripts.com/ Egy nagyon érdekes oldal, ahol nem csupán egy digitális könyvtár található, hanem egyúttal egyúttal könyvkötő műhely is. Egyedileg el is készítik a kéziratos munkákat.
Codex Sinaiticus http://codexsinaiticus.org/en/ Az oldal a nevéhez híven a Sínai Kódex lapjait adja közre, digitalizált alakban. Igen komoly keresési lehetőségekkel rendelkezik, jól használható hely.
Vatikáni kódex http://digi.vatlib.it/view/MSS_Vat.gr.1209/ A Vatikáni kódex lelőhelye, magában a Vatikáni Könyvtárban. Ennyit arról, hogy titkosan kezelik a régi kéziratokat.
Codex Alexandrinus British Library Az Alexandriai kódex két helyen: a Brit Könyvtárban – lelőhelyén – és a CSNTM oldalán. Ez viszonylag szerényebb eszközökkel rendelkezik, de a fényképek itt is nagyon jó minőségűek.
CSNTM
Nestle-Aland Novum Testamentum Graece http://www.nestle-aland.com/en/read-na28-online/ Az egyik legfontosabb tudományos Újszövetség szöveg gondozás található ezen az oldalon. Jómagam is ennek a 27. kiadását használtam / használom a fordításban.
Biblia Hebraica Stuttgartiensa 1967/77 http://www.academic-bible.com/en/online-bibles/biblia-hebraica-stuttgartensia-bhs/read-the-bible-text/ Az Ószövetség iratok kritikai tudományos kiadása.
A Német Bibliatársaság gondozásában: UBS-GNT 5. kiadás 2014 http://www.academic-bible.com/en/online-bibles/greek-new-testament-ubs5/read-the-bible-text/ Az Újszövetség egy másik kiadása.
A Septuaginta a Német Bibliatársaság gondozásában http://www.academic-bible.com/en/online-bibles/septuagint-lxx/read-the-bible-text/ Az Ószövetség görög nyelvű szövege.
Biblia Sacra Vulgata a Német Bibliatársaság gondozásában http://www.academic-bible.com/en/online-bibles/biblia-sacra-vulgata/read-the-bible-text/ A latin nyelvű biblia szövege.
Az Újszövetség görög nyelve nyelvtani szóvizsgálattal http://www.ujszov.hu/ Egy magyar vállalkozás a görög nyelvű elemzésekkel bővített Újszövetségi írás.
Goodspeed Manuscript Collection, Újszövetség 1284-1312, http://goodspeed.lib.uchicago.edu/ms/index.php?doc=0229 Örmény nyelvű Újszövetség a négy evangélium nélkül